Først var det Bergen-trilogien af Gunnar Staalesen, så var det Brobyggerne af Jan Guillou.
Og jeg har netop færdiggjort toeren, Dandy. Jeg var noget så glad for Brobyggerne og havde glædet mig til Dandy. Forventningerne blev ikke helt indfriet. Uden at røbe for meget, så handler Brobyggerne om tre brødre fra Norge. I Dandy følger man kun den ene bror, og det gjorde altså bogen lidt mindre interessant. Ikke dårlig. Men heller ikke så god som forventet. Jeg glæder mig alligevel til nr. 3, når den kommer engang.
Nu er jeg så i gang med efterfølgeren til Giganternes fald af Ken Follett, Verdens vinter. Jeg er så godt i gang, at jeg kan se (eller rettere høre), at den vist er lige så god som den første.
Den eneste ulempe ved at læse alle disse store romaner i én pærevælling er, at man liiiiige skal holde tungen lige i munden, når man skal huske, hvilke personer, der hører til hvor. Men ih, hvor bliver jeg klog på vores Verdenskrigs-historie. Slet ikke så tosset, faktisk.
Jeg deler din interesse ;-) Og hvor er det godt, der findes romanforfattere, der tager de historiske emner op. Jeg var meget begejstret for Brobyggerne. Det var spændende at følge byggeriet af Bergensbanen og et genialt træk af forfatteren at lade begivenhederne under første verdenskrig foregå i Afrika.
SvarSletDandy var jeg lidt længe om at få læst færdig, men interessant nok om ligestilling mellem kønnene og kampen for homoseksuelles rettigheder i England. Jeg troede egentlig, den bror var skrevet ud af romanen, da han flyttede til England. Jeg glæder mig til den sidste, som må handle om de tre (to) brødres efterkommere?
Der er bestemt mange interessante vinkler i Dandy, men på en måde ikke så helt så fængende fortalt. Jeg er sikker på, at den sidste bliver god :)
SletHihi..jeg har det lige som dig..både med hensyn til at undskylde til historielæreren. Jeg erogså enig i din bedømmelse af bøgerne :-)
SvarSletDejligt at blive bakket op :)
SletJeg funderer på, hvorfor mon det gik så "galt" med historie, for jeg elskede det i de små klasser. Men det var der, hvor det blev sådan fag-fagligt med læsning af kilder, som man ofte ikke forstod et pluk af, det glippede for mig.
Historie-læreren smiler - og tænker, at din historielærer i gymnasiet også skylder dig en undskyldning for ikke at gøre sin undervisning spændende nok til at fange dig :-) og skønlitteratur og film kan bare noget helt særligt i forhold til historieformidling. Inspireret af dig har jeg nu forsøgt at få netlydbog til at køre - men kan ikke hitte ud af det..... Æv... har allieret mig med bibliotekar i morgen :-)
SvarSletOg det er ikke fordi du forsøger at putte over på ipod eller ipad? For det kan netlydbog jo ikke uden lidt ekstra fiksfakserier.
SletOg ja, måske var min historielærer ikke lige gearet til mig.....
Jeg har disse romaner til gode og glæder mig meget til at læse dem. Det er virkelig skønt at læse, den eneste ulempe er, at så sker der ikke noget på strikkefonden. Jeg mindes min historielærer, han var meget dygtig, men der var meget udenadslære dengang for mange år siden;)
SvarSletAltså Emmy, jeg læser jo med ørerne på min ipod og strikker imens. Dét er da fikst.
SletDen er hermed skrevet paa listen. Tusinde tak for det.
SvarSletFor tiden laeser jeg Jan Fennels boeger om hundeopdragelse.
De bøger behøver jeg vist ikke læse, for jeg har ingen hund. Men måske kan principperne også bruge i indskolingen....?
SletDet tror jeg ! De skal bare have et knæ i siden, hvis de går over grænsen.
SletEller er det ikke sådan man opdrager hunde?
Jeg siger som dig og er også ved at indhente det forsømte fra historietimerne :-) Glæd dig til Verdens vinter - den er fantastisk. Brobygerne måtte jeg desværre lægge fra mig, fordi det simplethen var for barsk at læse om, hvordan missionærerne i Afrika blev dræbt. Men historien fra Norge gik helt ind under huden.
SvarSletMåske er det lidt en "pigeting" det der med at blive tabt på et tidspunkt i historieundervisningen. Når vi så kan gøre det på vores egen måde, så kører det.
SletJeg burde også sige undskyld til min fysiklærer (og andre naturfagslærere) i de ældre klasser, men der har jeg ikke så dårlig samvittighed. Føler ikke rigtig, jeg mangler noget af det i min hverdag. Fnis.
Og I lokker, gør I, for jeg havde afskrevet Ken Follett efter hans første roman, orkede ikke at læse mere om onde præster og herregårdsmænd, som udnyttede, udplyndrede og straffede bønderne ;-)
SvarSletMen måske skal jeg give ham en chance mere.
Onde præster og plyndrede bønder har jeg helt undgået. Men jeg er til store slægtsromaner, og dét var Giganternes fald. Hvis ret skal være ret, så var der lange beskrivelser af forskellige krigs-slag, men da var jeg allerede solgt, og dem tog jeg med (Jeg kan jo ikke skøjte hen over sådanne passager, når jeg lytter, ti, hi).
SletJeg tror, jeg ville prøve, hvis jeg var dig.
Jeg opgav Ken Follett, det fænger bare ikke. Hvor langt skal der læses før man er fanget i nette ?
SvarSletGodt du kan holde tungen lidt lige i munden når du sluger de mange bøger så hurtigt. Du må jo starte en lille novelle op i ny og næ, som handler om noget andet.
Kh. Lis
Jeg læser også på papir (inden sengetid), og dét er ikke historiske romaner.
SletGiganternes fald er min første Follett, og jeg var solgt fra starten. Så solgt, at jeg tog de lange bekrivelser fra slagmarken med, da krigen kom. Det er en flot bog.
Jeg ved ikke helt, om jeg undskylder. Jeg registrerer bare, at jeg synes, historie er blevet meget mere spændende med flere år på bagen :-)
SvarSletJeg kan bedre se sammenhængen nu.
Brobyggerne gik lige ind hos mig; især blev jeg overrasket over, hvor forfærdelig den belgiske konge havde været i sin tid; og det var et godt trick at lade hovedpersonerne som en naturlig ting holde med Tyskland. Man fik virkelig sine fordomme/forforståelser sat på prøve. Endnu har jeg ikke fået tid/plads til Dandy, men jeg GLÆDER mig.
Brobryggerne var den skønneste bog.
SletDet er nu ærgerligt, at historie ikke blev formidlet mere spændende, da vi var unge. Så havde vi måske lyttet lidt mere.
Åh, flere bøger på venteliste ... dejligt.
SvarSletJeg fortryder ofte at jeg i fulgte bedre med i geografitimerne, med landenes økonomi, religioner, størrelser og såmænd også placeringer og hovedstæder. Jeg må trøste mig med at så meget alligevel er lavet om siden da.
Ja, det havde da været spild af tid at høre efter i Geografi :) (Det gjorde jeg altså heller ikke). Men remsen med Fyns byer kan jeg da, og den er ikke lavet om!
SletDet er fantastiske bøger - og en spændende epoke.
SvarSletBergen triologien kender jeg ikke - men de andre - wow.
Jeg er enig med dig omkring Dandy - den er ikke helt på højde med brobyggerne. Og så synes jeg det er noget af et tilfælde, at alle 3 brødre pludselig mødes i Berlin, sådan helt tilfældigt. Men, ok , det er en forfatters digteriske frihed.
Du må finde Bergen-trilogien. Jeg ville ønske, jeg stadig havde den til gode. De tre bøger handler om 1900-1999 og følger forskellige familier i Bergen. Super god!
SletTi,hi, jeg turde ikke skrive om de tre brødres møde for ikke at røbe noget af handlingen, men det er lidt usandsynligt. Nu håber jeg bare, at den 3. bog handler om alle tre.
Har læst begge Ken Follets og glæder mig til den sidste. Brobyggerne har ligget længe, men..... Skal da lige have set nærmere på Bergen trilogien :-)
SvarSletJa, og du skal da også se nærmere på Brobyggerne. En meget, meget god og barsk bog.
SletHehe herlig udlægning og der er vel egentlig mange på "min vej" jeg skal sige undskyld til :o)
SvarSletJeg er helt enig - historie er med alderen blevet meget mere interessant...
Jeg er vild med Ken Follets bøger og glæder mig ligesom Mette til den sidste :o)
Rigtig fin lørdag - hilsen fra OddStyle
Måske skal man mere sige undskyld til sig selv for at have forspildt nogen chancer....
SletNå, men godt, man kan rette op på det hen ad vejen :)
Jeg er bestemt også med på Brobyggerne og alt hvad Ken Follet skriver.
SvarSletGlæder mig til sommerferien lige om lidt. Det er LÆSETID for mig.
God weekend.
Kh Maria
Fordelen ved at læse med ørerne er, at ens læsetid bliver udvidet betragteligt. Men jeg glæder mig nu også til sommerferien :)
Slet