søndag den 9. august 2015

Læs den

Jeg er blevet færdig med at lytte den tredje (og foreløbigt sidste) krimi af Hanne Bech Hansen, og som jeg for nyligt har skrevet om de to foregående, så er denne også god.
Faktisk er den fremragende. Et spændende plot, og HBH har virkelig "skrevet sig op". Den er SÅ godt fortalt.Nu kan man da bare håbe, at der kommer en firer. Er den mon på vej?
Jeg bliver dog lige nødt til at kommentere på indlæsningen. De tor første bøger er indlæst af Grete Tulinius, som er en virkeligt god indlæser. Den sidste er indlæst af Tina Kruse Andersen, som jeg ikke har hørt læse før, og som nok bør stramme lidt op.... Hun lægger ud med at udtale hovedpersonens navn (Malika) anderledes end i de to første. I de første bliver det udtalt med tryk på 2. stavelse, mens Tina vælger at udtale det så det rimer på Annika (altså med tryk på 1. stavelse). Det svipser dog for hende et par gange undervejes, og pludselig, da over halvdelen af bogen er gået, skifter hun til tryk på 2. stavelse. Hen mod slutningen skifter hun igen. Ikke helt godt. Jeg aner ikke, hvad den rigtige udtale er, men lidt konsekvens må der da være. Derudover er der et UTAL af ting, der siges forkert. For eksempel handler bogen om en forening, som hedder "Sub Rosa" (latin for under rosen), og det udtales konsekvent " Sop-rosa" (altså med tryk fra starten som om man siger til en pige, der hedder Rosa, at hun skal soppe). En dr. med. (altså en doctor medicinæ) udtales som doktor med (altså forholdsordet med). Jeg bliver ikke ved! Men det er altså ikke ligegyldigt, når man skal læse en bog ind, om man sætter sig ind i sagerne.
Summa summarum, - bogen er god og bør læses eller lyttes!

Jeg har skyndt mig at læse færdig, for nu er jeg klar til Läckbergs Løvetæmmeren, som jeg også har glædet mig til. Bare jeg nu ikke bliver skuffet....


12 kommentarer:

 1. Nu har jeg ikke stor erfaring med at lytte til bøger - endnu. Skal lige finde ud af det ;-). Men nogle har jeg dog hørt. Og har også opdaget, at oplæseren er helt afgørende for, om jeg lytter historien færdig. Hvad mon der er sket, siden der er valgt en anden oplæser? Og så én , der laver så mange fejl eller unøjagtigheder. Det er virkelig dræbende, synes jeg.
  Men god fornøjelse med lytning ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er mærkeligt, at man vælger at skifte oplæser midt i en serie, - men der kan jo være så mange grunde.
   Man må i hvert fald anbefale forlagene, at de kigger på kvaliteten af det oplæste.

   Slet
 2. Tak for anbefalingen, den må jeg læse. Og jeg kan sagtens forestille mig at en dårlig oplæser fjerner fokus fra historien, godt at du holdt ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Faktisk var hun ikke en decideret dårlig oplæser (de findes også, og kan ødelægge hele oplevelsen), men de mange fejl generede mig da. Jeg håber, der kommer en firer, og at oplæsningen bliver god.

   Slet
 3. Den maa jeg laane. Jeg er nemlig i DK nu og har adgang til biblioteket hurraaaaa. Flotte billeder du har faaet sat i som praesentation.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor heldigt, - du må på biblioteket. (Og sikke da et vejr du har. Det har ellers ikke været en sommer, der kunne prales af....)

   Tak, - jeg kæmpede noget med den collage, men nu bestemte jeg, at den måtte være fin nok.

   Slet
 4. Tusind tak for anbefalingen - hvor er det dejligt, at forfatteren bliver bedre og bedre. Men uha, sikke en gyser med indlæsningen! Jeg vil holde mig til bøgerne i enten papirudgave eller som ebog. Grete Tulinius er en fantastisk indlæser. Jeg har haft hende i lydstudiet mange, mange gange til indlæsning af radioromaner for DR.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg husker godt, at du har nævnt Grete Tulinius. Hun er virkelig god. Det er vist også hende, der læser Guldagers serie om Køge? Det er en fornøjelse.

   Slet
 5. Jeg kan kun dele din begejstring for GT, men det er jeg ikke ene om, kan jeg se. Hun er kanongod.
  Oplæsere, der ikke kan udtale ordene, er også irriterende, men det er rigtigt, at de ikke nødvendigvis behøver at ødelægge bogen, hvad jeg nåede at opleve en 3-4 af slagsen af, dengang jeg hørte mange lydbøger. Søren Elung Jensen var LANGT den værste - jeg kunne slet, slet ikke holde ud at høre på ham - og han er skuespiller!
  Jeg hørte engang en oplæser, som talte om en pepiTAter nethat. Der gik ret lang tid, inden det gik op for mig, at han mente en pepitaternet hat :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, det var da en sjov hat :)

   Lige da jeg så min begejstring for GT, tænkte jeg på gin og tonic (sådan en fik jeg nemlig i aftes :) Men du mente vist Grete Tulinius. Søren Elung er jeg vist ikke stødt på, - og nu vil jeg da nok forsøge at undgå ham.

   Slet
  2. Du skulle næsten prøve at låne en af ham på biblioteket bare for at høre, hvor utroligt elendig han er :-)

   Slet
 6. Den vil jeg skrive mig bag øret - jeg er en stor tilhænger af e-reolen og lydbøger ;o) Lige nu lytter jeg til Kazinski 'en hellig alliance' - den er også god.

  SvarSlet