lørdag den 8. august 2015

Klar

En hel arbejdsuge er til ende. Det var dejligt at se alle kollegerne igen, og ikke mindre de elever, der var i SFO, og som kom i møde med store smil. Flittige har vi været, og vi er klar til at slå skoleporten op på mandag. Ikke mere om det!

Jeg fryder mig sådan over den bevægelse der går over landet med stigende fokus på bæredygtighed, ressourcer, klima o.l., og i det små (det bliver til noget stort!) butikkernes fokus på "STOP MADSPILD". Jeg køber næsten dagligt varer, som har en fin kvalitet, men som er sat ned på grund af dato. Til glæde for mig og min pengepung, men sandelig også til glæde for miljøet.

En af de ting, der er kommet frem for nylig er, hvor skadelige engangsklude er (altså de der blå karklude, som man godt kan vaske og bruge flere gange). De indeholder mikroplastik-partikler, og det anbefales derfor, at man i stedet bruger bomuldsklude. Jeg har allerede for flere år siden skiftet ud til hjemme-hæklede klude, - ikke fordi jeg vidste det med miljøet, men fordi jeg godt kan lide at hækle klude. Og nu har jeg indledt et "STOP GARNSPILD"- projekt. Jeg har simpelthen grebet de små rester af bomuld og hæklet en klud efter Karen Klarbæks opskrift:Der var også en rest hvidt, som kunne blive til en hagesmæk, - opskrift fra farmorfabrikken:


Og som et lille kuriosum dyrker jeg "Salatrester" i min vindueskarm:


Det er bunden af romaine/hjertesalat, som bare er sat i vand og så vokser op igen. Smart, ikke?

Jeg er ikke fanatisk, jeg forurener vel som de fleste. Men jeg tror alligevel på de "mange bække små".

P.S. Der er flere rester i garnkurven, så jeg kan vist få en pæn stak nye klude......
13 kommentarer:

 1. Jeg foretrækker også en god bomuldsklud, der kan kogevaskes. Jeg køber rigtig gode bomuldsklude i skønne farver hos Søstrene Greene. Jeg kan godt lide tanken om, at intet går til spilde og forsøger også selv at leve efter det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også godt lide Søstrenes klude, - fine farver og god pris og kvalitet.

   Slet
 2. Jeg bruger heler ikke engangskarkludene...en bomuldsklud er meget bedre. Og ja de mange bæke små giver en stor år...og desuden er det med til at sætte fokus og give lyst til mere af samme skuffe. Stop madspild er en af mine kæpheste fordi det rent principmæssigt ikke er i orden at smide mad væk så længe der er mennesker i verden der sulter...

  SvarSlet
  Svar
  1. Den der fornemmelse af at de små, gode ting breder sig, er god.

   Slet
 3. Tak for tippet med salatrester - det har jeg aldrig tænkt på. Lige som dig glæder jeg mig også over, at der er fokus på bæredygtighed, ressourcer, klima og på "STOP MADSPILD". Her bruger vi også hjemmestrikkede klude.

  SvarSlet
 4. Jeg kan blive lidt træt af, at man altid skal skynde sig at sige, at man ikke er fanatisk, hvis man tænker på miljøet - som om det er fanatisme - det er nødvendighed. Jeg er blevet ekspert i at udnytte de forhåndenværende ressourcer og der er ikke meget, der bliver smidt ud eller går til spilde hos os :-) Jeg var heldig at have hjemmestrikkede klude i mange år - min tante hæklede dem til mig, men nu er hun død og de sidste klude ved at være helt slidt op - så jeg må selv i gang :-) Rester bruger jeg i øjeblikket på dukketøj :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må se, om der kan blive plads til nogen klude mellem dine mange store og flotte projekter. Mon ikke der kan....

   Der var såmænd ikke for at undskylde, at jeg er opmærksom på miljøet, men snarere for at beklage, at jeg ikke er lidt mere opmærksom. Det kan let virke frelst, når man gør et nummer ud af, at man ikke bruger engangsklude, men hækler selv (og oven i købet blogger om det...), men der er desværre mange muligheder for forbedring i min miljøbevidsthed. Jeg gør det så godt jeg kan. Og viljen er der. Det er fedt, at vi er mange, der gerne vil.

   Slet
 5. Ja - det giver god mening at bruge hæklede karklude når man hører, hvad der er i de andre!
  Fine ting igen. Dejligt, at det var rart at starte efter ferien!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det var det, - og man er jo nødt til at gå på arbejde ind imellem for at kunne glæde sig til at få ferie :) Hverdagene er trods alt flest, så de skal også være gode.

   Slet
  2. Det er nyt for mig, at engangskludende indeholder skadelige stoffer. Jeg bruger og genbruger dem. Det vil jeg ændre på. Det giver god mening for mig at være miljøbevidst selv på de små hverdagsområder. Og der er sikkert basis for mange forbedringer hos mig, men jeg tænker over det. Jeg er også stor tilhænger af at købe mad, der er sat ned på dato.
   God ide med salaten ;-)

   Slet
  3. Det var også nyt for mig. Jeg synes ikke om tanken med de der mikro-plastik-partikler.

   Vi kan med garanti alle forbedre os. Hver lille ting betyder noget. Og det er dejligt, at der er så meget fokus på det.

   Slet
 6. Jeg hepper på dine klude og dit gendyrk i vindues karmen, det er nemlig for mig, så vigtig at vi gør noget og alle KAN gøre noget :)
  Ret cute hagesmæk :)

  SvarSlet