torsdag den 6. marts 2014

Bogen

Lad mig afsløre det med det samme. Hvis du kun skal læse én bog i år, så bør det være denne:


Jeg har lyttet med stor opmærksomhed i alle de timer, som bogen varede (det er heldigvis mange), og jeg må sige, at Hanne-Vibeke Holst har lavet en ikke mindre end fremragende bog om sin far. Vi er med helt fra hans tidlige barndom i den fattige, indremissionske familie til den store nedtur og bitre afslutning, som på en måde også bliver god. HVH giver et fantastisk realistisk billede af kunstneren, som ikke magter livet, - det er ikke svært at forestille sig, hvor smertefuldt det har været at have Knud som far, men ikke et eneste sted ligger der bebrejdelser i linjerne.
Som læser tænker man mange gange, at han dog er usympatisk, træffer utilgivelige valg, - det gør han nemlig. Man må tage hatten af for, at HVH har formået at skrive en biografisk roman, - et sandt mesterværk, - uden at forfalde til de private betragtninger, som ville have gjort det til langt mindre interessant læsning. 
Uh, som det da er "træls", at den er slut.

Nu vil jeg til at lytte en krimi: "Evas sidste nat". Det håber jeg i sagens natur så ikke det bliver ;)

27 kommentarer:

 1. Jeg har haft præcis samme oplevelse som dig - bogen er virkelig et mesterværk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så imponerende, hvordan hun har balanceret sin roman med stor ærlighed uden at forfalde til det snagende private.
   Dejligt, at du også kunne lide den.

   Slet
 2. Jeg er helt enig! Den bog er SÅ fremragende. Jeg kunne slet ikke lægge den fra mig og har tænkt meget over den efterfølgende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det dejligt, at du også kan lide den.

   Slet
 3. Det er lykkedes mig (i hvert fald indtil videre) at gemme den sidste halve times lytning af Knud. Den vil jeg nyde i morgen, når jeg gør rent inden du kommer!

  SvarSlet
 4. Det er en helt fantastisk bog - om en fantastisk mand. Hanne Vibeke Holst har ganske rigtigt skrevet et mesterværk. Jeg fik både sympati og medlidenhed for faderen, som virkelig har haft det svært med sig selv. Og det er sikkert det, som HVH har indset. Og så har bogen jo også historisk værdi. Jeg kom ofte til at sidde og tænke tilbage på begivenheder, som jeg selv oplevede dem engang. Det er ganske rigtigt årets bog :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er flot at kunne skrive sådan en bog, når man selv er personligt involveret.

   Slet
 5. Den må straks bestilles...tak for info Eva :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan kun gå for langsomt...

   Slet
 6. Jeg har planer om at læse den, men nu kan det da kun gå for langsomt med at få den bestilt :)
  Ulla

  SvarSlet
 7. Så skal jeg måske alligevel prøve noget fra HVHs hånd :-)

  SvarSlet
 8. Jeg er fuldstændig enig med dig i din vurdering af Knud den Store. Det er en fremragende bog !

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor det da glæder mig, at der er så mange, der er enige.

   Slet
 9. Tak for tippet. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg havde fortalt mig selv, at den bog ikke kunne være så interessant. Jeg har ellers læst flere af HVH tidligere bøger med stor fornøjelse. Så nu vil jeg se at få fat i Knud den store. ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har vist læst alle hendes bøger med stor fornøjelse. Denne er bare i en helt anden liga.

   Slet
 10. Tak for tippet. Jeg har læst alle HVH's bøger og er en stor fan, dog var jeg ikke så vild med undskyldningen, som jeg i modsætning til de andre, synes er utroværdig. Jeg glæder mig til at læse denne.

  SvarSlet
 11. Hej Eva
  Måtte lige læse dit indlæg - tænkte at den bog du anbefaler måtte jeg jo høre:-) men det er jo faktisk lige den jeg er igang med. Jeg er ca. 1/3 inde i bogen. Vågnede kl. 05.30 og kunne ikke falde i søvn... så snuppede lige et par kapitler. Jeg er vild med Hanne Vibeke Holst - jeg har slugt alle hendes bøger.
  Glæder mig til der er ro - så jeg igen kan høre lidt.
  Kh Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt, at du også er vild med at lytte.

   Slet
 12. Dejlig anbefaling Eva, den skal jeg bestemt læse!
  Kh. Stine

  SvarSlet
  Svar
  1. Og du kan godt begynde at glæde dig.

   Slet
 13. Det er en virkelig gribende og god bog - var skeptisk da jeg startede på den - men vil klart anbefale den. Godt at høre at andre også er glade for den :) - mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vist en bog, som mange er enige om, - et mesterværk.

   Slet
 14. Jeg er 100% enig, det er en fabelagtig god bog Hanne Vibeke har begået om sin far - og mor og deres generation.
  Nu kunne jeg ønske at hun begår en lignende om sin mor som virker så livsglad og med rødder i et helt andet miljø og som til forskel fra den tids "store" mandlige forfattere "kun" skrev krimier, men rent faktisk tjente penge på det - hun lyder som en stærk kvinde:o)

  SvarSlet