tirsdag den 11. februar 2014

På lyd....

Hvis man følger lidt med her i mine sparsomme opdateringer, vil man vide, at jeg holder af lydbøger. Lydbøger passer så godt til den travle, der gerne har gang i et eller andet, men også gerne vil læse.
På det seneste har jeg kørt "tema", og jeg har lyttet en større mængde bøger, der handler om tiden omkring de to verdenskrige fra europæisk vinkel. Til dette tema hører Jan Guillous trilogi om Brobyggerne, og jeg var heldig at fange den sidste af bøgerne, da den kom på biblioteket. Det var en af dem, jeg havde glædet mig til, og jeg blev ikke skuffet:


I "Mellem rødt og sort" er vi nået op efter 1. Verdenskrig, og de tre brødre er igen forenet med udgangspunkt i Berlin. Jeg skal ikke røbe, hvordan det går, - blot kan jeg fortælle, at bogen slutter netop som 2. Verdenskrig bryder ud. Hvis jeg skal kritisere noget (og det behøver jeg vel egentlig ikke, hm, hm...), så slutter den temmelig brat og en smule uforløst. Hvis det er planen, at der alligevel skal komme en firer, så vil der ikke lyde protester fra min mund!

Efter Guillou var jeg løbet lidt tør for lydbøger, men havde en "gammel" på lager, som jeg ikke havde gidet høre. Den fik en chance, og nu er det, at jeg minder mig selv om ikke at være fordomsfuld! Det er simpelthen den bedste læseoplevelse i meget lang tid:


Fremragende, underspillet, svensk samfundssatire! Læs den før din nabo. Hvis du bare er det mindste samfundsinteresseret (vi taler storpolitik, plejehjem, svensk politi, uddannelsespolitik.... og alt der imellem), så vil du klukke dig igennem. Og jeg har planer om biograftur, for den skal ses.

Jeg hygger mig med elevplaner, forberedelse af undervisning og lidt curling som baggrundsstøj her i "ferien". Men om aftenen holder jeg fri. Så der kommer snart lidt update på håndarbejdsfronten. Stay tuned.


18 kommentarer:

 1. 'Den hundredårige ...' må jeg have fat i efter din varme anbefaling her. Og det lyder spændende med Jan Guillous 'Mellem rødt og sort'! Tiden omkring 1. Verdenskrig var også gribende at læse om i Ken Follets 'Verdens vinter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også læst de 2 første bind af Follets trilogi, - og glæder mig meget til det tredje, som skulle komme til efteråret.

   Du må finde "den hundredårige". Jeg håber, du vil holde af den.

   Slet
 2. Hvordan gør du? Er det lydbøger til gammeldags afspilning, eller hvordan fungerer det? Jeg er totalt ude at svømme hvad angår lydbøger og om det er noget jeg kan låne til iPod eller smartphone? God ferie, godt du husker at slappe af om aftenen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg låner de fleste på netlydbog (i mp3-format) og lægger dem på min ipod via et lille program. Jeg låner også en del på biblioteket i mp3-format. Så fylder de bare en cd. Og begge muligheder kan bruges på smartphone, hvis den altså opfylder nogen betingelser, som jeg ikke kender.
   Man kan også låne på netlydbog og streame (altså spille direkte...) på sin ipad, men så løber man jo ikke så vidt omkring, som man kan med en lille ipod.
   Hvis du vil prøve, kan jeg anbefale at få hjælp af familiens yngre (og gerne også tålmodige) del for lige at komme godt i gang :)

   Slet
  2. Når jeg har lyttet resten ag Dødsenglen af Sara Blædel, så skal jeg i gang med Mellen Rødt og Sort, og den glæder jeg mig til. Jeg har også med stor fornøjelse lyttet til Den Hundredårige... Dejlig bog :-)

   Slet
  3. Hov...røg vist ind som et svar ;-)

   Slet
  4. Ja, man kan hurtigt komme til at trykke på noget forkert. Men hyggeligt med en kommentar alligevel :)

   Slet
 3. Det er en god ide med de lydbøger. Min søn Folke er vild med dem. Kan ligge i timer og lytte.
  Jeg tror at jeg selv skal have gang i nogen. Lytter ellers radio, når jeg er i gang.
  Kh. stine

  SvarSlet
  Svar
  1. Herligt at din søn kan lide at lytte bøger. Det er fantastisk, når børn kan koncentrere sig :)

   Slet
 4. Jeg har hverken Ipod eller mp3 afspiller, så jeg må klare mig med den gammeldags bog.
  Den hundredårige er noget af det sjoveste jeg har læst, det vil sige nu har jeg jo også læst den nye af Jonasson om Analfabeten, der kunne regne, den er lige så morsom. Så den vil jeg anbefale på det varmeste.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen så vil jeg skynde mig at finde den!!!!!

   Slet
 5. Jan Guillou, han er god. Vidste ikke at han havde skrevet om verdenskrigene. Godt du kan holde mig up to date, for biblioteket hernede har meget svaert ved at forny sig.Dvs de fungerer ikke som derhjemme. Hernede har vaer kommune sit bibliotek med sin samling og sit budget og man laaner ikke til hinanden.Det goer jo at samlingen er meget lille og abonnementet lidt pebret i pris. Desvaerre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den starter med Giganternes fald.
   Måske skulle du overveje e-bøger. De er jo lidt nemmere tilgængelige og ikke helt så dyre, hvis man vil købe.

   Slet
 6. Jan Guillou har skrevet nogle rigtig gode bøger. Den hundredeårige har jeg også været ved at læse, men jeg tabte interessen for den, synes sproget var for barnligt og kunne mærke, at jeg blev irriteret over det, så jeg opgave ca. halvvejs
  .
  Det gode ved lydbøger er, at man har hænderne fri til at strikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Smag og behag..... Det var netop det helt underspillede og nærmest barnligt naive imod de der helt store oplevelser i "Den hundredårige", som gjorde bogen skøn for mig.
   Lydbøger og strik er en herlig kombi ;)

   Slet
 7. De lydbøger må jeg da vist også have fat i. Jeg har læst de 2 første af triologien med stor fornøjelse.

  SvarSlet
 8. Har lige tjekket hos en kollega...der kommer flere bøger efter "mellen rødt og sort" . Serien slutter først ved Berlinmurens fald...så der er mange gode timers lytning forude :-)

  SvarSlet
 9. Gode anmeldelser af gode bøger.
  Jeg har kun læst den hundredårige endnu - og din anmeldelse dækker helt min opfattelse af bogen. Jeg lod mig indfange af stemningen og havde også en stor læseoplevelse.
  Endnu har jeg kun læst den første bog i Guillou-serien, den der handler om bygningen af Bergensbanen, bl.a. Jeg glæder mig til at læse resten og få et andet blik på Europas historie.

  SvarSlet