torsdag den 13. juni 2013

Undskyld

Jeg vil gerne komme med en undskyldning. Til min historielærer i gymnasiet, - som højst sandsynligt ikke læser med her, men undskyld alligevel. Jeg hørte simpelthen ikke efter. Og det undrer mig i dag, for jeg synes, at historie er noget så spændende. Jeg er godt i gang med at råde bod på misèren, altså på den "nemme måde", nemlig gennem litteraturen. Faktisk så pløjer jeg den ene roman efter den anden igennem og alle handler de om tiden fra sidst i 1800-tallet og så frem i 1900-tallet. Nogen af dem går helt op til i dag. Måske ville min historielærer ryste på hovedet (det ville han nok....), men jeg synes altså jeg er ved at få godt styr på tiden omkring 1. Verdenskrig og sådan.

Først var det Bergen-trilogien af Gunnar Staalesen, så var det Brobyggerne af Jan Guillou.


Og jeg har netop færdiggjort toeren, Dandy. Jeg var noget så glad for Brobyggerne og havde glædet mig til Dandy. Forventningerne blev ikke helt indfriet. Uden at røbe for meget, så handler Brobyggerne om tre brødre fra Norge. I Dandy følger man kun den ene bror, og det gjorde altså bogen lidt mindre interessant. Ikke dårlig. Men heller ikke så god som forventet. Jeg glæder mig alligevel til nr. 3, når den kommer engang.

Nu er jeg så i gang med efterfølgeren til Giganternes fald af Ken Follett, Verdens vinter.  Jeg er så godt i gang, at jeg kan se (eller rettere høre), at den vist er lige så god som den første.

Den eneste ulempe ved at læse alle disse store romaner i én pærevælling er, at man liiiiige skal holde tungen lige i munden, når man skal huske, hvilke personer, der hører til hvor. Men ih, hvor bliver jeg klog på vores Verdenskrigs-historie. Slet ikke så tosset, faktisk.

29 kommentarer:

 1. Jeg deler din interesse ;-) Og hvor er det godt, der findes romanforfattere, der tager de historiske emner op. Jeg var meget begejstret for Brobyggerne. Det var spændende at følge byggeriet af Bergensbanen og et genialt træk af forfatteren at lade begivenhederne under første verdenskrig foregå i Afrika.
  Dandy var jeg lidt længe om at få læst færdig, men interessant nok om ligestilling mellem kønnene og kampen for homoseksuelles rettigheder i England. Jeg troede egentlig, den bror var skrevet ud af romanen, da han flyttede til England. Jeg glæder mig til den sidste, som må handle om de tre (to) brødres efterkommere?

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er bestemt mange interessante vinkler i Dandy, men på en måde ikke så helt så fængende fortalt. Jeg er sikker på, at den sidste bliver god :)

   Slet
 2. Hihi..jeg har det lige som dig..både med hensyn til at undskylde til historielæreren. Jeg erogså enig i din bedømmelse af bøgerne :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at blive bakket op :)
   Jeg funderer på, hvorfor mon det gik så "galt" med historie, for jeg elskede det i de små klasser. Men det var der, hvor det blev sådan fag-fagligt med læsning af kilder, som man ofte ikke forstod et pluk af, det glippede for mig.

   Slet
 3. Historie-læreren smiler - og tænker, at din historielærer i gymnasiet også skylder dig en undskyldning for ikke at gøre sin undervisning spændende nok til at fange dig :-) og skønlitteratur og film kan bare noget helt særligt i forhold til historieformidling. Inspireret af dig har jeg nu forsøgt at få netlydbog til at køre - men kan ikke hitte ud af det..... Æv... har allieret mig med bibliotekar i morgen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Og det er ikke fordi du forsøger at putte over på ipod eller ipad? For det kan netlydbog jo ikke uden lidt ekstra fiksfakserier.
   Og ja, måske var min historielærer ikke lige gearet til mig.....

   Slet
 4. Jeg har disse romaner til gode og glæder mig meget til at læse dem. Det er virkelig skønt at læse, den eneste ulempe er, at så sker der ikke noget på strikkefonden. Jeg mindes min historielærer, han var meget dygtig, men der var meget udenadslære dengang for mange år siden;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Altså Emmy, jeg læser jo med ørerne på min ipod og strikker imens. Dét er da fikst.

   Slet
 5. Den er hermed skrevet paa listen. Tusinde tak for det.
  For tiden laeser jeg Jan Fennels boeger om hundeopdragelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. De bøger behøver jeg vist ikke læse, for jeg har ingen hund. Men måske kan principperne også bruge i indskolingen....?

   Slet
  2. Det tror jeg ! De skal bare have et knæ i siden, hvis de går over grænsen.
   Eller er det ikke sådan man opdrager hunde?

   Slet
 6. Jeg siger som dig og er også ved at indhente det forsømte fra historietimerne :-) Glæd dig til Verdens vinter - den er fantastisk. Brobygerne måtte jeg desværre lægge fra mig, fordi det simplethen var for barsk at læse om, hvordan missionærerne i Afrika blev dræbt. Men historien fra Norge gik helt ind under huden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske er det lidt en "pigeting" det der med at blive tabt på et tidspunkt i historieundervisningen. Når vi så kan gøre det på vores egen måde, så kører det.

   Jeg burde også sige undskyld til min fysiklærer (og andre naturfagslærere) i de ældre klasser, men der har jeg ikke så dårlig samvittighed. Føler ikke rigtig, jeg mangler noget af det i min hverdag. Fnis.

   Slet
 7. Og I lokker, gør I, for jeg havde afskrevet Ken Follett efter hans første roman, orkede ikke at læse mere om onde præster og herregårdsmænd, som udnyttede, udplyndrede og straffede bønderne ;-)
  Men måske skal jeg give ham en chance mere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Onde præster og plyndrede bønder har jeg helt undgået. Men jeg er til store slægtsromaner, og dét var Giganternes fald. Hvis ret skal være ret, så var der lange beskrivelser af forskellige krigs-slag, men da var jeg allerede solgt, og dem tog jeg med (Jeg kan jo ikke skøjte hen over sådanne passager, når jeg lytter, ti, hi).
   Jeg tror, jeg ville prøve, hvis jeg var dig.

   Slet
 8. Jeg opgav Ken Follett, det fænger bare ikke. Hvor langt skal der læses før man er fanget i nette ?

  Godt du kan holde tungen lidt lige i munden når du sluger de mange bøger så hurtigt. Du må jo starte en lille novelle op i ny og næ, som handler om noget andet.

  Kh. Lis

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg læser også på papir (inden sengetid), og dét er ikke historiske romaner.

   Giganternes fald er min første Follett, og jeg var solgt fra starten. Så solgt, at jeg tog de lange bekrivelser fra slagmarken med, da krigen kom. Det er en flot bog.

   Slet
 9. Jeg ved ikke helt, om jeg undskylder. Jeg registrerer bare, at jeg synes, historie er blevet meget mere spændende med flere år på bagen :-)
  Jeg kan bedre se sammenhængen nu.
  Brobyggerne gik lige ind hos mig; især blev jeg overrasket over, hvor forfærdelig den belgiske konge havde været i sin tid; og det var et godt trick at lade hovedpersonerne som en naturlig ting holde med Tyskland. Man fik virkelig sine fordomme/forforståelser sat på prøve. Endnu har jeg ikke fået tid/plads til Dandy, men jeg GLÆDER mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Brobryggerne var den skønneste bog.

   Det er nu ærgerligt, at historie ikke blev formidlet mere spændende, da vi var unge. Så havde vi måske lyttet lidt mere.

   Slet
 10. Åh, flere bøger på venteliste ... dejligt.
  Jeg fortryder ofte at jeg i fulgte bedre med i geografitimerne, med landenes økonomi, religioner, størrelser og såmænd også placeringer og hovedstæder. Jeg må trøste mig med at så meget alligevel er lavet om siden da.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det havde da været spild af tid at høre efter i Geografi :) (Det gjorde jeg altså heller ikke). Men remsen med Fyns byer kan jeg da, og den er ikke lavet om!

   Slet
 11. Det er fantastiske bøger - og en spændende epoke.
  Bergen triologien kender jeg ikke - men de andre - wow.
  Jeg er enig med dig omkring Dandy - den er ikke helt på højde med brobyggerne. Og så synes jeg det er noget af et tilfælde, at alle 3 brødre pludselig mødes i Berlin, sådan helt tilfældigt. Men, ok , det er en forfatters digteriske frihed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må finde Bergen-trilogien. Jeg ville ønske, jeg stadig havde den til gode. De tre bøger handler om 1900-1999 og følger forskellige familier i Bergen. Super god!

   Ti,hi, jeg turde ikke skrive om de tre brødres møde for ikke at røbe noget af handlingen, men det er lidt usandsynligt. Nu håber jeg bare, at den 3. bog handler om alle tre.

   Slet
 12. Har læst begge Ken Follets og glæder mig til den sidste. Brobyggerne har ligget længe, men..... Skal da lige have set nærmere på Bergen trilogien :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og du skal da også se nærmere på Brobyggerne. En meget, meget god og barsk bog.

   Slet
 13. Hehe herlig udlægning og der er vel egentlig mange på "min vej" jeg skal sige undskyld til :o)
  Jeg er helt enig - historie er med alderen blevet meget mere interessant...

  Jeg er vild med Ken Follets bøger og glæder mig ligesom Mette til den sidste :o)
  Rigtig fin lørdag - hilsen fra OddStyle

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske skal man mere sige undskyld til sig selv for at have forspildt nogen chancer....
   Nå, men godt, man kan rette op på det hen ad vejen :)

   Slet
 14. Jeg er bestemt også med på Brobyggerne og alt hvad Ken Follet skriver.
  Glæder mig til sommerferien lige om lidt. Det er LÆSETID for mig.
  God weekend.
  Kh Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Fordelen ved at læse med ørerne er, at ens læsetid bliver udvidet betragteligt. Men jeg glæder mig nu også til sommerferien :)

   Slet